Paikoillanne, valmiit, työelämä

Palaan ajassa taaksepäin nuoruuteen antamaan itselleni vinkkejä työelämää varten. Minkälaisia ohjeita annan?

Kehitä ongelmanratkaisukykyä matematiikalla ja luonnontieteillä. Niissä pitää noudattaa tiettyjä ennalta määritettyjä sääntöjä ja soveltaa sääntöjä ongelmien ratkaisemiseen. Älä unohda luovuutta, sillä se kehittää tapaa keksiä uusia ratkaisuja. Perehdy jatkuvasti uusiin sovelluksiin ja leiki niillä.

Ole oma itsesi, vaikka se tuntuisi vaikealta. Jos olet iloinen höpöttäjä, ole sellainen. Jos olet sulkeutuva introvertti, ole sellainen. Työelämässä kaivataan kaikenlaisia ihmistyyppejä. Asiantuntijalta vaaditaan tietynlaista uskottavuutta ja ryhdikkyyttä, mutta välillä pitää hellittää.

Työ ja palkkasi eivät määrittele sinua. Älä vertaile itseäsi muihin. Koulussa totutaan siihen, että ahkeruus palkitaan. Työelämässä voit olla vaikka kuinka ahkera, mutta saat silti samaa palkkaa kuin muut. Ota se, mikä sinulle kuuluu. Urakehitys voi olla tuurista kiinni. Olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sinua voi onnistaa. Työ voi olla myös vain työtä. Mieti työtäsi sitä kautta, kuinka paljon se auttaa muita ihmisiä.

Työnkuvien rajaukset ovat välillä epäselviä. Kiltit ihmiset uupuvat ensimmäisenä. Älä polta itseäsi loppuun tekemällä liikaa. Rajaa työhön käyttämäsi energiaa niin, että sitä riittää muuhunkin. Työtä voi tehdä kahdeksasta neljään, mutta silti energia on loppu. Ne, jotka haluavat antaa ja auttaa muita, tekevät muidenkin työt. Ne, jotka ottavat, ajavat muiden yli saadakseen omat työnsä tehtyä. He hyppäävät ohituskaistalle saadakseen omat ongelmansa ratkottua.

Opi tunnistamaan sopiva työmäärä. Se on haastavaa. Keskity olennaiseen ja yritä poissulkea häiriötekijät. Nykyajan työelämä on monen kanavan seuraamista ja täynnä jatkuvia keskeytyksiä. Kun teet kovasti töitä työssä, jota rakastat, huomaat intohimon uppoutuessasi johonkin mielenkiintoiseen. Kun teet kovasti töitä työssä, jota inhoat, olet ikävällä tavalla stressaantunut. Itselle työnteon kipinä syttyy muiden auttamisesta. Jos osaat paljon, haluat myös antaa paljon.

Ammenna mahdollisimman paljon tietoa muilta. Istu avokonttorin keskelle ja kuuntele. Ihaile muiden osaamista. Ympäröi itsesi viisailla ihmisillä. Kovalla työllä opit samoja asioita kuin hekin. Varaa aikaa oman osaamisen kehittämiselle. Pelkkä muiden ohjeiden seuraaminen ei riitä tehokkaaseen sisäistämiseen.

Tutustu erilaisiin ihmisiin ja työtapoihin. Kehu muita, kun he onnistuvat. Levitä positiivista ilmapiiriä. Pidä huolta itsesi ja muiden jaksamisesta. Auta ensin itseäsi ja sitten vasta muita.


Julkaistu

kirjoittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *