Huijarit ovat internetin ja sosiaalisen median kirous. Rehellisen ihmisen oletus on, että toisen some-profiilin takana on myös rehellinen ihminen. Valitettavasti tilin takana voi olla järjestäytynyt rikollisuus.
Kaverini kanssa käyty keskustelu Facebook Messengerissä:
Kaveri: ”Hei, voitko antaa matkapuhelinnumerosi.”
Minä: ”Kysyitkö tuota minun numeroa.”
Kaveri: ”Joo. Osallistuin online-sms-palkintokilpailuun, voitko antaa ilmaisen äänen? :)”
Minä: ”Mitäh?”
Kaveri: ”vain tekstiviestikilpailu.”
Kaveri: ”matkapuhelinnumerosi?”
Kyseessä on huijaus, jolla Facebook-tili yritetään kaapata. Ensin pyydetään uhrin numeroa, johon lähetetään salasanan nollaukseen vaadittava vahvistuskoodi. Huijari yrittää saada uhrin kertomaan vahvistuskoodin väittäen, että kilpailun voittopotin lunastamiseksi hän tarvitsee Facebookin lähettämän tekstiviestikoodin. Todellisuudessa huijari käyttää vahvistuskoodia uhrin tilin kaappaamisen.
Kysyin itse muutaman kysymyksen Facebook-kaveriltani, joihin en saanut järkevää vastausta. Epäilykseni heräsivät. Laitoin kaverini pojalle viestiä, että Facebook-tili taitaa olla kaapattu. Hän kertoi, että he olivat jo yrittäneet saada tiliä takaisin siinä onnistumatta. Kaapatun tilin saaminen takaisin itselleen voi olla mahdotonta.
Tällaiset Facebook-huijaukset jatkuvat luottokortti- tai pankkitietojen kyselyllä, joka voi johtaa tilin tyhjennykseen. Rahat muutetaan välittömästi bitcoineiksi. Huijaaminen jatkuu kaapatuilla Facebook-tileillä. Valitettavan usein kärsijöinä ovat kokemattomat netin käyttäjät ja eläkeläiset.
Vastaavan tyyppisessä huijauksessa Facebook-kaveri lähestyy uhria pyytäen auttamaan Facebook-tilille kirjautumisessa. Kaveri kertoo, ettei saa vahvistuskoodia omaan puhelimeensa. Hän kysyy, voisiko lähettää vahvistuskoodin uhrin puhelinnumeroon. Jälleen huijari käyttää vahvistuskoodia uhrin tilin kaappaamisen.
Turvakysymys käyttöön
Kun tällaiset some-viestit tulevat läheiseltä ystävältä omalla äidinkielellä, hälytyskellot eivät soi. Ensin pitäisi miettiä, kuinka usein olen tämän ystävän kanssa tekemisissä. Olenko viestitellyt hänelle lähiaikoina? Jos hänellä pitäisi olla puhelinnumeroni, miksi hän kyselee sitä uudelleen? Pystynkö ottamaan häneen yhteyttä jollain muulla tavalla kuin Facebookilla, esimerkiksi etsimällä puhelinnumeron numeropalvelusta ja soittamalla?
Jos mahdollista, kannattaa esittää ystävälle jokin kysymys, johon vain hän osaisi vastata. Epäilyttävissä tilanteissa soittaminen on luotettavin tapa varmistaa asian oikeellisuus. Tosin tekoälyn avulla voi jo nyt tuottaa puhetta halutulla äänellä, jos puhujan ääntä on saatavilla digitaalisessa muodossa. Uusi teknologia tuo aina uusia mahdollisuuksia väärinkäyttöön.
Kun oli kulunut muutama viikko, katsoin kaverini kaapattua Facebook-tiliä uudelleen ja tilin nimi oli vaihtunut suomalaisen miehen nimestä naisen nimeksi. Uusi nimi oli ilmeisesti poimittu verkkolehden uutisesta ja profiilikuvaksi oli vaihdettu naisen valkoinen kissa. Tilin ystävät olivat säilyneet samana. Huijaus jatkuu.