Korvataanko Powerpoint välillä jollain muulla? Olisi kiva nähdä ihmisiä ähertämässä piirtoheittimen tai valkotaulun kanssa omalla käsialallaan.
Powerpoint-esitykset ovat sentään kehittyneet vuosien saatossa. Verkkokalvoillemme on poltettu muistoja esityskalvojen kehitysvaiheista.
Esityksiä ovat koristaneet hauskat Clipart-kuvat, erikoiset fontit ja liian värikkäitä taustat. Kalvoja on elävöitetty hupaisilla animaatioilla ja erikoistehosteilla.
Päätämme on särkenyt, kun olemme yrittäneet tihrustaa liian pientä tekstiä salin takarivissä. Olemme nähneet kalvoja, jossa on vain yksi iskulause tai kuva.
Nyt seuraamme viimeisen päälle tyyliteltyjä esityksiä. Esityspohjat ovat markkinoinnin tai mainostoimiston tuotoksia. Niistä välittyy vahvasti yrityksen brändi ja arvot.
Valitettavan usein hienoja esityspohjia ei käytetä oikein. Joko pohjien käyttö on vaikeaa tai käyttäjät sooloilevat ohjeista huolimatta.
Diaesitykset tehdään pakonomaisesti kiireessä. Esittäjä kokoaa itselleen muistilistan asioista, joista hän aikoo puhua. Lista on pahimmillaan lauseiden muodossa. Kuuntelija ehtii lukea kalvojen sisällön ennen lukijaa. Etätyön lisääntymisen vuoksi, katsoisin mieluummin esittäjän ilmeitä ja reaktioita kuin kalvoja täynnä tekstiä.
Diaesitysten täytyy nykyään palvella kahta käyttötarkoitusta: toimia esitysmateriaalina ja jälkeenpäin luettavana dokumenttina. Molempiin asioihin täytyy kiinnittää huomiota esityksen suunnittelussa.
Huomioi nämä asiat esitystä tehdessä:
1. Esitysmateriaalin tavoite on antaa esiintyjälle visuaalista tukea. Mieti, mikä on diaesityksesi tarkoitus ja tavoite.
2. Mieti ensisijaisesti live-esityksen katselijaa. Diojen tulisi olla yksinkertaisia ja selkeitä. Suuri fonttikoko sekä teksteissä että taulukoissa helpottavat seuraamista. Älä ahda tarkkoja kuvaajia ja isoja taulukoita dialle. Esitä ne suoraan Excelistä tai muusta sovelluksesta.
3. Vältä pitkiä listoja. Maksimissaan viisi luettelomerkkiä, joissa jokaisessa maksimissaan viisi sanaa. Tai korvaa listat kuvioilla, jotka elävöittävät sisältöä.
4. Pohdi sisältöä sellaisen lukijan näkökulmasta, joka ei osallistunut esitykseen. Lukijan pitää saada sama tieto pelkiltä kalvoilta. Lisää tarkentavaa tietoa piilotetuille dioille. Ne eivät näy esityksen aikana, mutta sama tieto säilyy yhdessä dokumentissa.
5. Varaa esityksen tekemiseen riittävästi aikaa. Voit luonnostella esityksen paperille. Kirjoita esityksen otsikot ja sisältö yhdelle sivulle. Samalla dioista on mahdoton tehdä liian yksityiskohtaisia. Jaa tekeminen eri päiville, jotta uudet ideat ehtivät pulpahtaa esiin.
PS. Kuvan valkotaulupiirroksesta krediitit tytölleni. 😍