Mikä on valokuvan merkitys?

Valokuvaus on terapeuttista. Keskityn kuvaustilanteessa aisteihini ja ympäristön tarkkailuun. Kun katson etsimen läpi, yritän pysäyttää hetken parhaalla mahdollisella tavalla.

Otan kuvia tallentaakseni elämääni. Tylsältäkin tuntuvat kuvat arjen askareista, pihapiiristä tai lähikaupan pihalta ovat vuosien ja vuosikymmenien päästä mielenkiintoinen katsaus menneeseen. Katselemme nyt sadan vuoden takaisia mustavalkokuvia ihastuneena, vaikka niihin olisi tallentunut aivan arkisia tilanteita. Sadan vuoden päästä joku saattaa katsella kuviamme samalla innolla. Ehkä silloin valokuvan merkitys on muuttunut joksikin aivan muuksi.

Valokuvat kertovat tarinaa asioista, jotka ovat minulle tärkeitä. Voin kommunikoida kielellä, jonka kaikki ymmärtävät. En ole taitelija pensseli kädessä, mutta voin luoda taidetta kuvien avulla. Valokuvaus tarjoaa välineen itseilmaisuun.

Arvostan valokuvaajia, jotka pystyvät näkemään kauneutta yksinkertaisissa asioissa. Valokuvaus ei vaadi matkustamista maailman ihmeellisimpään paikkaan ottamaan häkellyttäviä maisemakuvia. Tavallisista asioista voi saada huikeita kuvia, kun katsoo niitä uudesta kulmasta. Olet varmasti joskus hämmästellyt kuvia hyönteisistä, kuinka hämmästyttäviä ja monimutkaisia olentoja ne ovat.

Valokuvaus on tekniikan kehityksen myötä jatkuvassa murroksessa. Digikamerat nopeuttivat kuvien tuottamista ja julkaisemista. Digitaalinen kuvankäsittely mahdollisti ennennäkemättömiä tapoja kuvien manipulointiin. Sen pelättiin johtavan tilanteisiin, jossa kuviin ei voi enää luottaa. Virtuaalitodellisuus on myös tuonut uusia mahdollisuuksia tallentaa muistoja. Joidenkin virtuaalilasien avulla on mahdollista tallentaa kolmiulotteisia tilavideoita, jotka tallentavat muistot aivan uudella tavalla.

Älypuhelimet tekivät kuvaamisesta vaivatonta ja toivat välineet kaikkien saataville. Nyt tekoäly pyrkii tekemään kuvien luomisesta vieläkin vaivattomampaa. Enää ei tarvita valmistelua, valoja, malleja tai esineitä. Kaikki nämä voidaan luoda yksinkertaisen tekstikehotteen avulla. Tekoälyn avulla voi päästää luovuuden valloilleen. Sillä voi myös toteuttaa kuvaustilanteita, joiden lavastaminen olisi muuten liian kallista. Blogiartikkelien ja uutisten täytekuvat saattavat sisältää tulevaisuudessa yhä enemmän tekoälyllä luotuja kuvia.

Nykyajan mediatulvassa arkemme täyttyy kuvista. Onko meillä enää aikaa pysähtyä katsomaan niitä? Onko kuvillamme enää merkitystä? Muista, että sinun kuvasi ovat juuri sinun näköisiäsi. Kukaan ei voi viedä niitä pois, ei edes tekoäly. Kun kuvaat oikeita tapahtumia, juhlia tai arkea, niitä ei voi korvata tekoälyllä. Oikeat kuvat voittavat. Vai haluaisitko nähdä peilistä oman kuvasi vai tekoälyn tuottaman version?