Valokuvausvinkkejä kesäksi

Valokuvaajalupauksen tunnistaa tavasta, jolla hän etsii oikeaa kuvakulmaa. Hän ei arkaile vaatteiden likaantumista. Hän ei mieti, miltä hänen touhunsa näyttää ympärillä olevien ihmisten silmissä. Hän makaa vaikka mudassa saadakseen parhaan valokuvan. Kerron muutamia valokuvauksen perusvinkkejä.

Ensimmäinen askel parempiin kuviin on fyysisten askeleiden ottaminen. Monet ajattelevat, että kameran zoom-objektiivin avulla kuvaajan ei tarvitse liikkua. Se on väärä kuvitelma. Zoomilla vaikutetaan kuvan rajaukseen. Zoomaamalla lähelle, kohdistamme katseen tiettyyn kohteeseen. Se täyttää silloin suuren osan kuva-alasta. Vaihtoehtoisesti kävelemällä kohteen viereen laajakuvalinssin kanssa, kuvaan saadaan mukaan sekä kohdetta että ympäristöä. Käytä siis laajakulmalinssiä ja lähilinssiä oikealla tavalla.

Samalla kun mietit etäisyyttä, vaikutat kuvan rajaukseen. Kuvan tunnelmaa voi muuttaa suuresti rajaamalla. Tarkkaile, että kuvassa näkyy vain ja ainoastaan olennainen. Usein hyvän kuvan voi pilata kuvan reunoille ilmestyvällä esineellä tai ihmisellä. Se voi olla katulamppu, puunoksa, käsi tai olkapää. Rajaa siis tarkasti, mutta muista, että voit tehdä pienen määrän rajausta myös jälkikäteen.

Tutki ympäristöä ja etsi parasta kuvakulmaa. Mieti, mitä voit kertoa kuvakulmalla. Haluatko, että kohde näyttää pikkuruiselta vai mahtipontiselta. Onko kohteenasi oleva ihminen vain pieni osa isoa maailmaa? Vaihtele kuvakulmaa tilanteen mukaan. Jos ei koskaan koukista polviaan, vaan kuvaa aina silmien korkeudelta, se näyttää pidemmän päälle tylsältä.

Mieti kuvan pääkohteen sijoittelua kuvassa. Kiinnitä katse olennaiseen. Kuvan tärkein asia voi olla missä kohtaa kuvaa vain. Se voi olla keskellä kuvaa, kultaisen leikkauksen kohdalla tai se voi täyttää koko kuvan. Tai kuva voi olla täynnä tärkeitä asioita, jolloin katse vaeltelee edestakaisin kuvassa.

Pidä kuvauksessa kiinni omasta tyylistäsi. Ota sellaisia kuvia kuin itse haluat. Somessa kuvavirtoja ohjaavat tietyt trendit. Sinun ei ole pakko tehdä samanlaisia kuvia kuin muut. Erotu joukosta.

Pidä hauskaa ja säilytä intosi!