Safe Harbor -sopimus on mahdollistanut EU-kansalaisten tietojenkäsittelyn amerikkalaisilla palvelimilla. Törmäsin tähän tutkiessani EU:n tietosuoja-asetusta ja datan käsittelyä kolmansissa maissa.
Katsoin Ylen Doctuventuresissa esitetyn Edward Snowden -dokumentin Citizenfour. Suosittelen katsomaan sen. Elokuvan myötä mietin, miten Snowdenin paljastukset ovat vaikuttaneet mielikuvaan Yhdysvalloista tietojenkäsittelijänä.
Muutama päivä myöhemmin luin, että on Yhdysvaltojen kanssa tehty Safe Harbor -sopimus on mitätöity. Osasyynä olivat Snowdenin ilmiannot verkkovakoilusta.
Sopimuksen päättyminen tuskin suoraan parantaa tietoturvaa. Päättymisen seurauksena voisi olla, että amerikkalaisia yhtiöitä vaadittaisiin säilömään tiedot eurooppalaisiin datakeskuksiin. Samalla firmat joutuisivat EU-maiden tietosuojatarkastelun piiriin. Tämä olisi kova paikka suurille pilviyhtiöille Google, Microsoft ja Apple. Tiedon säilytys Yhdysvalloissa voidaan kuitenkin sallia muilla sopimuksilla, joita tutkitaan nyt kiivaasti.
Onko tiedon säilytyspaikalla lopulta merkitystä? Tietosuojan tason todistaminen on vaikeaa. On hyvin mahdollista, että tiedustelupalvelut pystyvät vakoilemaan tiedot myös eurooppalaisilta palvelimilta. Huomioitavaa on silti, että tietojenkäsittelyn turvallisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomioita.
Vastaa